Zavičaj - Micgrafika

Micgrafika
Autor Danijel Pedi
Idi na sadržaj
ZAVIČAJ
ZAVIČAJ
ZAVIČAJ

micgrafika.com Zavičaj

REPUBLIKA HRVATSKA
Republika Hrvatska
Republika Hrvatska je srednjoeuropska i sredozemna država.
Sa Italijom je povezana Jadranskim morem sa zapadne strane. Sjeverno graniči sa Slovenijom te Mađarskom. Na istoku graniči sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Južno od Hrvatske je granica sa Crnom Gorom.
Glavni grad Republike Hrvatske je Zagreb.
Povijest Hrvatske na sadašnjim prostorima datira od 626. godine, kada je hrvatski narod osnovao dvije neovisne kneževine, kasnije ujedinjene u Hrvatsko Kraljevstvo.
Kroz burnu povijest, Hrvatska je često bila meta stranih osvajača te je bila dijelom mnogih saveza. Tako se i nedavno morala obraniti od velikosrpske agresije.
1990. godine, nakon provedenih demokratskih višestranačkih izbora, 30. svibnja je konstituiran državni sabor u Republici Hrvatskoj.
25. lipnja 1991. godine, Republika Hrvatska ustavnom odlukom državnog sabora postaje samostalna i nezavisna država.
22. svibnja 1992. godine postaje članica Ujedinjenih naroda. 1. travnja 2009. godine Hrvatska postaje članica NATO-a. Od 1. srpnja 2013. godine Republika Hrvatska postaje članicom Europske unije.

micgrafika.com Zavičaj

KLOŠTAR PODRAVSKI
Općina Kloštar Podravski
Kloštar Podravski je općinsko središte koje se sastoji od 4 naselja: Kloštra Podravskog, Budančevice, Prugovca i Kozarevca. Naselja pripadaju pod Koprivničko-križevačku županiju, smještenu na sjeveru Hrvatske.
Općina je smještena na prostoru Panonske nizine. Nekoliko kilometara sjevernije prolazi rijeka Drava, koja je ujedno i granica s Mađarskom. Na južnoj strani, naselja Prugovac i Kozarevac nastanjuju rubni dio obronaka Bilogore.
Površina iznosi 51.47 km². 2001. godine naselja su brojala 3603 stanovnika.
Povijest Kloštra Podravskog započinje utvrdom Gorbonog, zabilježenom u dokumentima iz 1334. godine. Ime Kloštar je izvedenica njemačke riječi kloster a znači samostan. Franjevački samostan je postojao na prostoru Kloštra od 1292. do 1552. godine. Prostor se počinje naseljavati od 1683. godine zbog turskih pustošenja istočnih krajeva. Od 1702. godine se obnavlja crkva sv. Benedikta te su Kloštru pripala i naselja Oderjan, Prugovac i Kozarevac.
Žitelji se danas bave zemljoradnjom, vinogradarstvom, stočarstvom te poduzetništvom. Iako je poljoprivreda zadnjih desetljeća u opadanju zbog iseljavanja mladih i sustavnog uništavanja malih obiteljskih gospodarstava.

© Copyright 2020-2021 Micgrafika - sva prava pridržana
O stranici
Stranica je napravljena s ciljem izlaganja osobnih grafičkih, fotografskih i umjetničkih ostvarenja, predstavljanju zavičaja te drugih autorovih aktivnosti i interesa.
Autor Danijel Pedi
Slijedite me:
Povratak na sadržaj